Сейчас читаю
Наше право: як подати позов до суду

Наше право: як подати позов до суду

Категорія: правова освіта

Статтею 55 Конституції України передбачено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

У попередній статті Наше право: Як написати позов до суду?

(https://www.www.pressinform.net/ru_ru/nashe-pravo-yak-napisati-pozov-do-sudu/)

ми докладно пояснили нашим читачам, як правильно звернутися до адміністративного суду і скласти позовну заяву якщо Ви вважаєте, что рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені Ваші права, свободи або інтереси (стаття 6 КАС України).

Однак після того як позовну заяву з додатками було складено, важливо що б вона належним чином була спрямована, прийнята і зареєстрована в суді та прийнята до провадження.

Про те як це зробити правильно, що б з таким трудом складені і зібрані папери  не пропали даремно, та як заплатити судовий збір ми розповімо в цій статті.

Наше право: як подати позов до суду

Як заплатити судовий збір?

Спершу потрібно визначити суму судового збору.

Якщо у позові немає вимоги відшкодувати матеріальну чи моральну шкоду, завдану діями розпорядника, то позов є позовом немайнового характеру. Тому, сума судового збору буде розраховуватись за такими критеріями:

  1. Залежно від того позивач є фізичною чи юридичною особою.
  2. Скільки немайнових вимог вказано у позові.

й5

1) Відповідно до того позивачем є фізична чи юридична особа встановлюється розмір ставки судового збору. Від ставки залежно від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на початок відповідного року (станом на 1 січня 2016 р. –  1 378,00 грн.), вираховується сума судового збору за одну немайнову вимогу.

2) Загальна сума судового збору розраховується залежно від кількості вимог у позові. Вимогою у позові є те,й6 що Ви просите суд зробити. Наприклад, зобов’язати відповідача надати запитувану інформацію чи зобов’язати відповідача опублікувати інформацію на офіційному веб-сайті.

На замітку позивача! Вимога визнати дії розпорядника інформації (відмова у наданні інформації, надання неповної інформації тощо) незаконними і вимога зобов’язати розпорядника вчинити певні дії (надати запитувану інформацію, опублікувати інформацію на сайті, скасувати акт, який суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації» тощо) є по суті однією немайнової вимогою. Тобто, якщо поряд з вимогою про визнання протиправною відмовою заявляється вимога надати інформацію, то судовий збір сплачується лише як за одну немайнову вимогу.

Законодавством передбачені випадки, коли позивачі звільняються від сплати судового збору.  Тому, перед тим як сплачувати кошти варто перевірити чи не підпадаєте Ви під дію статті 5 Закону України «Про судовий збір» (до таких осіб відносяться інваліди I та II груп та ін.).

Варто пам’ятати, що суд може звільнити від сплати судового збору тільки тоді, коли позивач сам про це попросить, тобто подасть відповідне клопотання. Таке клопотання можна включити до тексту позову або подати окремо від нього.

Реквізити суду, зокрема і номер рахунку, на який потрібно перерахувати кошти є унікальними для кожного суду.

Актуальні реквізити суду можна знайти на сайті судової влади http://court.gov.ua/sudy/у розділі «Судовий збір» чи «Реквізити та ставки для сплати судового збору».

На даному сайті потрібно вибрати у вкладці «Місцеві адміністративні суди» той суд, до якого Ви будете звертатись і заповнити графу «Призначення платежу», вказавши свій ІПН (індивідуальний податковий номер) та ПІБ (для юридичних осіб – код ЄДРПОУ та найменування).  Приклад заповнення нижче:

й7

Кошти можна сплатити за відповідними реквізитами у будь-якому банку. Також віднедавна у позивачів є можливість сформувати квитанцію та сплатити онлайн, використовуючи систему онлайн-банкінгу на сайті самого суду.

вап

 На замітку позивача! Обов’язково потрібно зберегти оригінал квитанції – це доказ сплати судового збору, який потрібно відправити до суду разом із позовом.

                                                       Подати позовну заяву

Позивачу варто подати позов такими шляхами:

  • Надіслати поштою
  • Занести до канцелярії суду

Подати позов потрібно разом із оригіналом квитанції про сплату судового збору та додатками для сторін. Адресу суду можна дізнатись на сайті судової влади: http://court.gov.ua/sudy/

Додатки для сторін – це копії усіх документів, які надаються суду (позовна заява з доказами). Їх необхідно надати у кількості усіх сторін (по одному для кожного відповідача, якщо їх декілька, та третіх сторін у справі, якщо позивач просить суд їх залучити).

Віднедавна у запитувачів з’явилась можливість подати позов електронному вигляді. Подати електронний позов можна зареєструвавшись за посиланням https://e-court.mail.gov.ua/ та вибравши режим роботи «Відправка документів». Детальніше про те, як надіслати такий позов, читайте у Тимчасовому регламенті обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу.

Джерело: Центр демократії та верховенства права